Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kara Liste Nedir? Kara Listeden Nasıl Çıkılır?

Kredi çekerken ve kredi kartı alırken önünüze çıkan en büyük engel kara listedir. Kara liste, banka tabiri değildir, daha çok halk arasında kullanılan bir sözcüktür. Banka dilinde kara listeye kredi sicilinin bozuk olması denir. Kara liste nedir ve bu listeden nasıl çıkılır detaylarıyla anlatmaya çalışalım;

Kara liste nedir?

Kredi kayıt bürosu adı verilen kuruluş tarafından bankalarla olan ilişiklerimiz kayıt altına alınır. Bu ilişkiler kredi borcu ödeme, kredi kartı borcu ödeme, çek ve senet ödemeleridir. Ödemeler düzenli olmadığında kredi siciliniz bozulur ve halk arasında kara liste olarak tabir edilen listeye düşersiniz. Ödemelerin düzenli olması kredi borçlarının, kredi kartı borçlarının ve çek ve senet ödemelerinin belirtilen günlerde önemesi anlamına gelir. Banka tarafından belirtilen günlerde ödenmeyen bu borçlar gecikmeye düşer ve siciliniz olumsuz etkilenir. Borçların 90 günlük yasal sürede ödenmemesi durumunda ise icra takibine alınırsınız ve dosyalarınız avukatlara iletilir. Borç dosyalarının avukatlara iletilmesi ve icra takibine alınmanız sonucunda kara listeye girmiş olursunuz. Kara liste, Merkez Bankası kayıtlarına girmeniz ve 5 yıl boyunca kredi sicilinizi bozuk olması anlamına da gelir.

Kara listeden nasıl çıkılır?

Kara listeden çıkabilmek için öncelikle yasal takibe alınmış olan borçların ödenmesi gerekir. Bu borçların tamamı kapatıldığında, söz konusu bankadan “borcu yoktur” kâğıdı almalısınız. Bu şekilde borçlarınızı temizleyebilir ve sicilinizi tazeleyebilirsiniz. Ancak kara liste, 5 yıl boyunca bankaların kredi sicilinizi bozuk görmesine neden olacaktır. Bu durum, kredi ve kredi kartı alabilmenizin önünde büyük bir engel oluşturur. 5 yıl geçmiş olmasına rağmen bazı bankalar geçmişe dönük görüntüleme yaprak kara listeye girmiş olduğunuzu görebilir ve bu durumda size kredi vermek istemeyebilir.

Kara liste temizlendikten sonra kredi ya da kredi kartı alınabilir mi?

Kara listede olan borçlarınızı temizlediyseniz ancak düzenli bir geliriniz yoksa, bankalardan kredi ya da kredi kartı almanız oldukça zor olacaktır. Eğer bir bankanın maaş alan müşterisiyseniz, bu bankadan kredi alma ihtimaliniz biraz daha yükselir. Çünkü düzenli bir gelirinizin olması bankaların borcunuzu ödeyebileceğinizi düşünmesini sağlar.

Kara listeden çıktıktan sonra bankaların gözünde iyi bir müşteri olabilmeniz için krediye başvuru yapmadan önce bir mevduat hesabı açtırabilir, otomatik ödeme talimatı verebilir ve bu ödemeleri düzenli olarak yapabilirsiniz. Özellikle vadeli mevduat hesabı ya da bireysel emeklilik gibi ürünleri almanız, bankaların size daha çok güvenmesine neden olacaktır.

Kredi çekmeden önce kredi kartı talep etmeniz de faydalı olacaktır. İlk etapta düşük limiti olan kredi kartı isteyerek ödemelerinizi artık düzenli yapabildiğinizi göstermelisiniz. Kredi kartınızdan aylık 50 TL’lik harcama yapıp ödeseniz bile düzenli ödeme olarak görünecektir ve kredi notunuz yükselmeye başlayacaktır. Bu sayede bankalara kredi almak için başvurma şansınız biraz daha artar.

Kredi sicilinizde hata olduğunu düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Kredi sicilinizde bozukluk olmadığını düşünüyorsanız, ödemelerinizi düzenli yapıyorsanız ancak yine de kedi notunuz düşük görünüyorsa, kkb.com adresini ziyaret ederek sicilinizdeki sorunu görebilirsiniz. Buradan aldığınız bilgiye istinaden MİDES adı verilen Müşteri İtirazlarını Değerlendirme Sistemine düzeltme için başvuru yapabilirsiniz. Başvurularınız hemen değerlendirmeye alınacak ve kredi sicilinizin nasıl düzeleceği hakkında bu sistem tarafından detaylı bilgi verilecektir.

Dilekçe verilerek kara listeden çıkılabilir mi?

İnternet dünyasında dilekçe verilerek kara liste affı sağlanabilir şeklinde bir söylenti dolaşıyor olsa da bunun aslı yoktur. Dilekçe ile kara listeden çıkmanız mümkün değildir. Ancak kara listeye alındıktan sonra üzerinden 2 yıl geçerse, Merkez Bankasına başvuru yapabilir ve borcu yoktur kağıdınızı iletebilirsiniz. Bu işlem sonucunda kara liste siciliniz temizlenebilir.

Kara listede olanlara kredi veren bankalar hangi koşulları ister?

Kara listede olan kişilerin bazı bankalardan kredi alması mümkündür. Ancak bankalar, bu kişilerin bazı koşulları taşıyor olmasını ister. Bu koşulları sağlıyorsanız, tek bir bankaya başvur yaparak kredinizi alıp zamanında ödemenizi tavsiye ederiz. Bankaların bu kişiler için istedikleri koşullar ise şunlardır;

  • İlk olarak kara listede olmanıza sebep olan borçların kapanmış olması gerekir. Diğer bankalara olan tüm kredi kartı ve kredi borçlarınızı kapatmalısınız. Aksi takdirde kredi alamazsınız.
  • Kredi notunuzun yükselmeye başlaması gerekir. Kredi notunuz yükselmeye başladığında, ekonomik durumunuzun iyileştiği izlenimini verirsiniz. Bunun için bankalara otomatik ödeme talimatı verebilir, vadeli mevduat hesabı açtırabilir ya da bir bankadan kredi kartı alarak az miktarda harcama yapıp düzenli şekilde ödeyebilirsiniz.
  • Aylık gelirinizin olması da gerekir. Düzenli geliri olmayan hiç kimse bankalardan kredi alamaz. Bu nedenle kredi almaya yetecek kadar gelirinizin olması da gerekir.
  • Sigorta primleriniz ödenmiş olmalıdır. Kanunlara göre son altı aylık sigorta priminiz ödenmeden, bankalardan kredi alamazsınız. Sigorta primlerinin ödenmesi ise çalıştığınız ve kazancınızın olduğunun göstergesidir.

Kara listede olanlar bankalardan ne kadar kredi alabilir, başvurularını nasıl yapmalıdır?

Kara listede olan kişilerin bankalardan kredi alması için yukarıdaki şartları sağlaması gerekir. Bu şartları taşıyan kişiler banklara başvuru yapmadan önce çok iyi araştırma yapmalıdır. Çünkü kara listede olan kişilerin kredi başvurularını banka şubelerinden yapmaları ve ödeyecekleri kredi miktarını çok iyi ayarlamaları gerekir.

Bu durumda olanlar, bankalardan en fazla 100.000 liraya kadar kredi alabilirler. Bankaların çok büyük bir kısmı bu tutarı vermek için kefil ve ipotek gibi teminat isteyecektir. Bu krediyi almadan önce aylık gelirinize göre ödeme yapabilmeniz ve ödemelerinizi çok iyi ayarlamanız gerekir. Aylık gelirinizin yarısına kadar kredi ödemesi yapabileceğiniz için çekeceğiniz tutarı çok iyi belirlemelisiniz.

Bankalardan kredi çekerken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise kredi başvurunuzu banka şubelerinden yapmanızdır. Online kanallardan yapacağınız başvurular olumsuz sonuçlanır ve bu durum kredi notunuzun daha çok düşmesine neden olur. Örneğin; birden fazla bankaya kredi başvurusu yaparsanız olumsuz yanıt alırsınız ve başka bir banka da “diğerlerinin kredi vermediği kişiye ben de vermek istemiyorum” diye düşünebilir. Bankaların güvenini kaybetmemek için kredi başvurusu yaparken daha önce çalıştığınız ya da hali hazırda müşterisi olduğunuz bankayı tercih etmenizde fayda vardır.

Aktif Bank kara listede olanlara kredi özellikleri;

Kara listeye kredi veren bankalar arasında en çok tercih edileni Aktif Bank’tır. Çünkü bu banka hem online olarak hem de kredi notuna önem vermeden kredi sunar. Aktif Bank aracılığı ile alacağınız kredinin özelliklerini şu şekilde açıklayabiliriz;

• Aktif Bank kredisini 2.000 lira ile 40.000 lira arasında tutarda alma imkânınız bulunur.
• Bu krediyi aylık eşit taksitli olarak ödeyebilirsiniz ve kredi vadenizi 3 aydan 60 aya kadar belirleyebilirsiniz.
• Aktif Bank kredilerinin faiz oranı kredi notunuza göre belirlenir. Buna göre kredi notu 1500 ve üzerinde olan kişiler bu bankadan %1,08 faiz oranında kredi alabilirler. Kara listede olanlar ise %1,89 faiz oranında kredi alabilirler.
• Aktif Bank kredisinden kredi tutarının binde beşi kadar dosya masrafı alınacaktır. Bu masrafa ek olarak hayat sigortası masrafı da alınır. Bütün bu masraflar tek seferde ve başlangıçta kredinizden tahsil edilecektir.
• Aktif Bank kredisini almak için başvurularınızı https://www.nkolaykredi.com.tr/anasayfa?utm_source=aktifbank&utm_medium=inads&utm_campaign=sayfaici adresinde bulunan başvuru formunu kullanarak yapabilirsiniz. Eğer banka müşterisiyseniz, başvurularınız için mobil şubeyi ya da internet şubeyi de kullanabilirsiniz.

ING Bank kara listede olanlara kredi özellikleri;

ING Bank, kara lisede olanız bile kredi alabileceğiniz ve kredinizi uygun ödeme koşullarında geri ödeyebileceğiniz bir bankadır. Bu banka aracılığı ile uygun faiz oranlarında kredi alabilir ve 60 ay kadar vade ile geri ödeyebilirsiniz. ING Bank, kara listede olsanız bile kişiye özel faiz oranı uyguladığı için daha kolay kredi verir. Bu bankadan kredi alabilmek için kara listeye konu olan borcun kapanmış olması gerekir. Aynı zamanda diğer bankalara olan borçlarınızı geciktirmeden ödemiş olmanız ve aylık düzenli gelir elde etmeniz istenir. ING Bank kara listeye kredi özellikleri ise şöyledir;

• ING Bank sayesinde kefilsiz ve teminatsız olarak 100.000 liraya kadar kredi alabilirsiniz. Eğer aylık geliriniz ya da kredi notunuz yeterli değilse, kefil ya da ipotek gibi ek teminatlar istenebilir.
• Bu kredinin aylık faiz oranları kredi notunuza göre belirlenir. Buna göre faiz oranları %0,79’dan başlar ve %1,89’a kadar yükselir.
• ING Bank kredi kampanyasından 5.000 liranın üzerinde faydalanırsanız, 3 ay erteleme avantajına da sahip olabilirsiniz. Bu durumda ilk taksit ödemenizi 90 gün sonra yapmaya başlarsınız.
• Kredinizi %0,84 faiz oranında ya da daha yüksek faiz oranıyla alırsanız, aylık nakit iadesi avantajından da faydalanırsınız ve kredinizden her ay, nakit iadesi alırsınız. Bunun için turuncu ekstra programına dahil olmanız gerekir.

Enpara.com kara listede olana kredi özellikleri;

Kara listede olan kişilerin yalnızca aylık gelir ve sigorta primleri olması karşılığında kolayca kredi alabilecekleri bir başka banka da enpara.com’dur. Enpara.com aylık gelirinizin olması ya da kendisinden vadeli mevduat hesabınızın olması koşullarında hemen kredi verebilen bir bankadır. Bu bankadan online olarak başvuru yapabilir ve online olarak müşteri olabilirsiniz. Üstelik kredinizi uygun faiz oranlarında ve dosya masrafı ödemeden alırsınız. Enpara.com kredi verirken kredi notunuza bakmadığı gibi kredinin aylık faiz oranlarını da kredi notunuza göre belirlemez. Şu anda tüm tutarlar ve tüm vadeler için aylık faiz oranı %1,29’dur.

Enpara.com ihtiyaç kredisini 10.000 lira tutarında ve 36 ay vadede aldığınızda;

• Aylık kredi faiz oranı; %1,29 olur.
• Bu krediden alınacak masraflar; yoktur.
• Kredinin aylık taksit tutarı; 364,42 liradır.
• Toplam geri ödeme tutarı; 13.119,12 liradır.
Enpara.com ihtiyaç kredisini 30.000 lira tutarında ve 48 ay vadede aldığınızda;
• Aylık kredi faiz oranı; %1,29 olur.
• Bu krediden alınacak masraflar; yoktur.
• Kredinin aylık taksit tutarı; 890,31 liradır.
• Toplam geri ödeme tutarı; 42.734,88 liradır.

Akbank Kara Listede Olana Kredi 2021;

Akbank, ihtiyaç anında nakit para sağlayabilmek amacıyla çeşitli kredi kampanyaları sunar. Bu kampanyalar, kara listede olanlar için de geçerlidir. Akbank kara listede olana kredi 2021 yılı için de verilmektedir.

Daha önce kara listeye alındıysanız ve bu borcu kapattıysanız, kredi notunuz yükselmeye başladıysa ve aylık belirli bir düzeyde, düzenli olarak gelir elde ediyorsanız, hemen kredinizi almak için Akbank şubelerine başvuru yapabilirsiniz. Kara listede olanların kredi başvurusu yapmak için Akbank şubelerine gelir belgeleri, kefil, kefil evrakları ile birlikte başvuru yapmaları gerekir. Bu bankadan ipotek ya da kefil teminatı vererek 75.000 liraya kadar kredi almanız mümkündür.

Akbank ihtiyaç kredisi 36 ay vade ile ve aylık %1,49 faiz oranında sunulmaktadır. Bu faiz oranı kredi notunuza, kredi tutarına ve kredi vadesine göre değişmektedir. Örneğin 3.000 lira olan krediyi 36 ay vadede almak istediğinizde aylık faiz oranı %1,87 olacaktır. Faiz oranı, ne kadar kredi alabileceğiniz ve toplam maliyetiniz hakkında banka şubelerinden detaylı bilgi alabilirsiniz.

Finansbank Kara Listede Olana Kredi 2021;

Bankalara olan kredi ya da kredi kartı borçlarınızı ödeyemediyseniz ve kara listeye alındıysanız, bankalardan kredi almanız imkânsız hale gelir. Ancak bu borcu kapatıp kredi notunuzu yükseltmeye başladığınızda, bazı bankalar tarafından az miktar da olsa kredi almanız sağlanır.

Finansbank, kara listeye alınsanız bile kredi verebilen bankalardan biridir. Kredi puanı 900 ve üstü olanlar bu bankadan kefil ve ipotek karşılığında 75.000 liraya kadar kredi alabilmektedir. Bu kredinin faiz oranı, banka tarafından belirlenir.

Finansbank kara listede olana kredi 2021 yılında da banka başvurularıyla verilmektedir. Bankadan başvuru yaparken yanınızda kimlik, ipotek, gelir belgesi ve kefil evraklarını da götürmeniz gerekir. Krediyi alırken kefilin imzası da gerekecektir.

Finansbank tarafından şu anda uygulanan en düşük güncel faiz oranı %1,39’dur. Bu faiz oranına göre 36 ay vadede 75.000 lira kredi aldığınızda, aylık taksit tutarı 2.787,88 lira olacaktır. Bu kredi için toplam maliyet tutarı da 100.363,71 lira olarak hesaplanır. Bu krediyi ipotekli olarak alırsanız ipotek masrafları ile birlikte, hayat sigortası ve kredi tahsis ücreti alınacaktır.

admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir